itulau_fanua

Uvi fa'avaivai - tu'ufa'atasia le tulaga lelei o oloa ma sina a'afiaga tau si'osi'omaga

Faatasi ai ma le faʻalauteleina o le taulaʻi i fofo gafataulimaina i tausaga talu ai nei, matou te vaʻaia le faʻatupulaia o le manaʻoga mo poloka fau fale gafataulimaina ma faiga faʻavae vai, e ese mai i le solvent based. O le fa'amaloloina o le UV ose fa'atekonolosi fa'aleleia lelei na fa'atupuina i le tele o tausaga talu ai. E ala i le tu'ufa'atasia o fa'amanuiaga o le fa'amalolo vave, fa'amalologa maualuga o le UV fa'atasi ma tekonolosi mo faiga fa'avae vai, e mafai ai ona maua le mea sili o lalolagi gafataulimaina e lua.

Fa'atupula'ia fa'apitoa fa'apitoa ile atina'e gafataulimaina
O le atinaʻeina e leʻi tupu muamua o le faʻamaʻi i le 2020, ua matua suia ai le auala tatou te ola ai ma fai pisinisi, ua i ai foi se aafiaga i le taulaʻi atu i taulaga gafataulimaina i totonu o pisinisi vailaʻau. O tautinoga fou o loʻo faia i luga o tulaga faʻapolokiki i luga o le tele o konetineta, o pisinisi e faʻamalosia e toe iloilo a latou taʻiala ma tautinoga faʻaauau e suʻesuʻeina i lalo i auiliiliga. Ma o loʻo i totonu o faʻamatalaga auiliiliga e mafai ona maua i le auala e mafai ai e tekinolosi ona fesoasoani i le faʻataunuʻuina o manaʻoga mo tagata ma pisinisi i se auala gafataulimaina. Fa'afefea ona fa'aoga ma tu'ufa'atasia tekinolosi i ni auala fou, mo se fa'ata'ita'iga o le tu'ufa'atasiga o tekonolosi UV ma faiga fa'avae vai.

Si'osi'omaga una'ia o UV fa'agata tekinolosi
O tekinolosi fa'amaloloina o le UV ua mae'a ona atia'e i le 1960s i le fa'aogaina o vaila'au e le'i tu'u e fa'amalolo ai pe a fa'aalia i le malamalama o le UV po'o le Electron Beams (EB). O lo'o ta'ua fa'atasi o le fa'amaloloina o le radiation, o le fa'amanuiaga tele o le fa'amalolo vave ma le lelei o mea fa'apipi'i. I le vaitau o le 80 na fa'atupuina ai le tekonolosi ma amata ona fa'aaogaina i luga o se fua fa'apisinisi. A'o fa'atupula'ia le fa'alauiloaina o a'afiaga o solvents i le si'osi'omaga, na fa'apea fo'i le ta'uta'ua o le fa'amaloloina o le radiation e fai ma auala e fa'aitiitia ai le aofa'i o solvents fa'aaogaina. E le'i fa'agesegese lea tulaga ma o lo'o fa'aauau pea le si'itia o le fa'aaogaina ma le ituaiga o talosaga talu mai lena taimi, ma fa'apea fo'i le mana'oga e le gata i le fa'atinoga ma le fa'aauauina.

Alu ese mai solvents
E ui lava o le faʻamaloloina o le UV i totonu ia te ia lava o se tekinolosi gafatia tele, o nisi o talosaga e manaʻomia pea le faʻaogaina o solvents poʻo monomers (ma le lamatiaga o femalagaiga) e faʻaititia ai le viscosity mo se faʻamalieina iʻuga pe a faʻaogaina le ufiufi poʻo le vaitusi. Talu ai nei, na aliaʻe ai le manatu e tuʻufaʻatasia le tekonolosi UV ma se isi tekinolosi gafataulimaina: faiga faʻavae vai. O nei faiga e masani lava a le o se ituaiga vai solu (pe ala i le ionic dissociation po o miscible fegalegaleai ma le vai) po o le PUD (polyurethane dispersion) ituaiga lea e tafe ai matāua o se vaega e le-miscible i le vai e ala i le faaaogaina o se sui faasalalau.

I tua atu o le ufiufi fafie
I le taimi muamua, o le faʻapipiʻiina o le UV faʻafefe vai na masani ona faʻaaogaina e le pisinisi faʻapipiʻi laupapa. O iinei na faigofie ai ona iloa le lelei o le tuʻufaʻatasia o faʻamanuiaga mai le maualuga o le gaosiga o le gaosiga (faʻatusatusa i le le-UV) ma le maualuga o vailaʻau faʻamaʻi ma le VOC maualalo. O mea taua i paʻu mo fola ma meafale. Ae ui i lea, talu ai nei o isi tusi talosaga ua amata ona iloa le gafatia o le vai faʻavae UV foi. Lomiga fa'akomepiuta UV fa'avae vai (inkjet inks) e mafai ona fa'amanuiaina mai le lelei o vai fa'avae (maualalo viscosity ma maualalo VOC) fa'apea fo'i vaitusi fa'amalolo UV (vave vave, fofo lelei ma fa'ama'i fa'ama'i). O loʻo agaʻi i luma le atinaʻe ma e foliga mai o le tele o isi talosaga o le a vave ona iloiloina le avanoa e faʻaogaina ai le vai faʻavae UV curing.

Lauga UV fa'avae vai i so'o se mea?
Ua tatou iloa uma lava o loo feagai lo tatou paneta ma nisi o luʻi i luma. Faatasi ai ma le faatupulaia o le faitau aofaʻi ma le faʻatupulaia o tulaga ola, o le taumafaina ma o le mea lea e sili atu le taua o le puleaina o punaoa nai lo se isi lava taimi. O le fa'amaloloina o le UV e le o se tali i nei lu'itau uma ae e mafai ona avea ma se tasi o vaega o le paso o se malosiaga ma punaoa lelei tekinolosi. O tekonolosi fa'aleaganu'u masani e mana'omia ai faiga fa'amalo maualuga mo le fa'amago, fa'atasi ai ma le tu'uina atu o le VOC. E mafai ona faia le fa'amaloloina o le UV i le fa'aogaina o moli fa'aola maualalo mo vaitusi ma fa'alavalava e leai se so'o po'o, e pei ona tatou a'oa'oina i lenei tusiga, e fa'aaoga ai na'o le vai e fai ma soli. Filifilia sili atu tekinolosi gafataulimaina ma isi auala e mafai ai ona e le gata ina puipuia lou fola o le umukuka po o le fata tusi ma se faʻapipiʻi maualuga, ae puipuia ma iloa le utiuti punaoa o lo tatou paneta.
 


Taimi meli: Me-24-2024