itulau_fanua

Ianuari tau o mea faufale 'Surge'

E tusa ai ma le auiliiliga a le Associated Builders and Contractors a le US Bureau of Labor Statistics' Producer Price Index, o loʻo faʻatupulaia le tau o mea faufale i le mea lea e taʻua o le siitaga sili i masina taʻitasi talu mai Aukuso i le tausaga talu ai.

O tau na siitia i le 1% ia Ianuarifaatusatusa i le masina talu ai, ma le aofa'iga o tau o mea faufale e 0.4% maualuga nai lo le tausaga talu ai.O tau o mea faufale e le'o nofomau o lo'o lipotia mai foi e 0.7% maualuga.

I le va'ai i vaega o le malosi, na fa'atupula'ia tau i le lua o vaega laiti e tolu i le masina talu ai.Na siitia le tau o le suau'u mama i le 6.1%, ae o le tau o meafaitino e le'i gaosia na siitia i luga i le 3.8%.Na fa'aititia le tau o le kesi fa'alenatura ile 2.4% ia Ianuari.

"O tau o mea faufale na siʻitia ia Ianuari, faʻaiʻu ai le faʻasologa o le tolu faʻaititia faʻaletausaga," o le tala lea a ABC Chief Economist Anirban Basu.“E ui o lenei mea o loʻo faʻatusalia ai le siʻitaga sili ona tele i masina taʻitasi talu mai Aukuso 2023, o tau o mea e faʻaaogaina e matua le suia lava i le tausaga talu ai, i lalo ifo o le afa pasene.

"O se taunuuga o tau faʻaogaina faʻapitoa, o le tele o konekarate o loʻo faʻamoemoe e faʻalautele a latou tupe faasili i le isi ono masina, e tusa ai ma le Faʻamatalaga Faʻatonu Faufautua a le ABC."

I le masina talu ai, Na taʻua e Basu o le faomea i le Sami Ulaula ma le iʻuga o le faʻafefe o vaʻa mai le Suez Canal i tafatafa o le Cape of Good Hope na mafua ai ona toeitiiti faaluaina le tau o uta i le lalolagi i vaiaso muamua e lua o le 2024.

Ua taʻua o se faʻalavelave sili ona tele i fefaʻatauaʻiga i le lalolagi talu mai le faʻamaʻi COVID-19, o loʻo faʻaalia e le sapalai faʻailoga o faʻafitauli pe a maeʻa nei osofaʻiga,e aofia ai i le alamanuia coatings.

O tau o fale uamea na iai foi se siitaga tele ia Ianuari, oso i le 5.4% mai le masina na muamua atu.O mea uamea ma uamea na siitia i le 3.5% ma oloa sima na siitia i le 0.8%.O mea fa'apipi'i ma fa'amaufa'ailoga, peita'i, e le'i suia lava mo le masina, ae o lo'o maualuga pea le 1.2% i lea tausaga ma lea tausaga.

"E le gata i lea, o le lautele o le PPI fua o tau na maua e tagata gaosi oloa uma o oloa ma auaunaga mulimuli na siitia i le 0.3% ia Ianuari, i luga atu o le 0.1% o le siʻitia," o le tala lea a Basu.

"O lenei, faʻatasi ai ma faʻamatalaga e sili atu le vevela nai lo le faʻamoemoeina o le Consumer Price Index na faʻasalalau i le amataga o lenei vaiaso, o loʻo fautua mai ai e mafai e le Federal Reserve ona faʻatumauina le maualuga o tului mo le umi atu nai lo le mea na faʻamoemoeina muamua."

Backlog, Talitonuga a le Konekarate

I le amataga o lenei masina, na lipotia mai foi e le ABC e faapea o lona Construction Backlog Indicator na teena le 0.2 masina i le 8.4 masina ia Ianuari.E tusa ai ma le suʻesuʻega a le sui o le ABC, na faia mai ia Ianuari 22 e oʻo ia Fepuari 4, o le faitauga na paʻu i lalo i le 0.6 masina mai ia Ianuari i le tausaga talu ai.

O loʻo faʻamatala mai e le asosi e faʻapea, o le backlog na faʻatupulaʻia i le 10.9 masina i le vaega mamafa o fale gaosi oloa, o le faitau maualuga i luga o faʻamaumauga mo lena vaega, ma e 2.5 masina e maualuga atu nai lo Ianuari 2023. Ae ui i lea, o le backlog e paʻu i luga o le tausaga-i-le-tausaga faʻavae i vaega fa'apisinisi/fa'alapotopotoga ma atina'e tetele.

O le backlog na faʻaalia ai le siʻitia o numera i nai vaega, e aofia ai:

  • le Alamanuia Mamafa Alamanuia, mai le 8.4 i le 10.9;
  • le itulagi i Matu sasa'e, mai le 8.0 i le 8.7;
  • le itulagi i Saute, mai le 10.7 i le 11.4;ma
  • le sili atu i le $100 miliona le tele o kamupani, mai le 10.7 i le 13.0.

O le backlog na paʻu i le tele o vaega, e aofia ai:

  • le pisinisi Fa'apisinisi ma Fa'alapotopotoga, mai le 9.1 i le 8.6;
  • o Atinae Eseese, mai le 7.9 i le 7.3;
  • le itulagi o Setete Tutotonu, mai le 8.5 i le 7.2;
  • le itulagi i Sisifo, mai le 6.6 i le 5.3;
  • le itiiti ifo i le $30 miliona le tele o kamupani, mai le 7.4 i le 7.2;
  • le $30-$50 miliona le tele o kamupani, mai le 11.1 i le 9.2;ma
  • le $50-$100 miliona le tele o kamupani, mai le 12.3 i le 10.9.

O le faitau aofa'i o le Fa'atonu Faufautua mo fa'atauga ma le aufaigaluega na lipotia mai na si'itia ia Ianuari, a'o fa'aitiitia le faitau mo tupe mama.Fai mai, o faitauga uma e tolu o loʻo tumau pea i luga aʻe o le faitotoʻa o le 50, e faʻaalia ai faʻamoemoega mo le tuputupu aʻe i le isi ono masina.


Taimi meli: Mati-26-2024